Exilé en France et fuyant des régimes fascistes, le président de la Generalitat Lluís Companys fut arrêté en 1940 à La Baule par le gouvernement de Vichy et l’occupant nazi qui le renverront vers le régime de Franco pour être exécuté après une parodie de procès le 15 octobre 1940. 76 ans après. ce samedi 15 octobre 2016, Esquerra Republicana de Catalunya de Catalunya Nord (ERC) et l’Association Nationale des Anciens Combattants de la Résistance (ANACR) co-organisent à Canet-en-Roussillon et Saint-Cyprien,  un hommage au président Lluís COMPANYS.

 

ERC (le parti du président exécuté) et l’ ANACR ont conçu cet hommage avec une ferme volonté divulgatrice (projections de films documentaires, remise de documentation et interventions d’historiens avec Georges SENTIS (pour le Roussillon et l’ANACR) et Enric PUJOL (Alt Empordà, ERC). Le président COMPANYS constitue une page importante de l’histoire catalane et une grande partie de cette histoire est encore méconnue en Catalogne-Nord. Face au vide laissé par les institutions et les pouvoirs publics de Catalogne-Nord lorsqu’il s’agit de diffuser notre histoire,  la seule réponse digne doit être la participation du public à des évènements comme celui que nous organiseront ce 15 octobre à Canet et Saint-Cyprien et que nous voulons partager avec tous les défenseurs des libertés et de la mémoire historique de ce pays.
Programme :
A Canet-en-Roussillon et à Saint-Cyprien, le 15 octobre 2016, à l’occasion de l’anniversaire de son exécution par le régime franquiste, l’ERC et l’ANACR rendront hommage à Lluis COMPANYS, 123° président de la Généralité.
A Canet-en-Roussillon (salle Rubis des Voiles Rouges, 196 avenue de Perpignan) :
. à partir de 9h 30, accueil des participants.
. à 10h, en introduction à la projection du film Barcelone 1936, l’Olympiade oubliée, l’historien Georges Sentis, évoquera le crime des autorités de Vichy qui livrèrent Lluis Companys à Franco mais également la solidarité des démocrates français aux Républicains espagnols. Solidarité qui se manifesta dès le coup d’état militaire du 18 juillet 1936.
. à 11 h, l’historien Enric Pujol parlera de la significació historica del president Companys.
Dans le courant de la matinée aura lieu également la projection du film documentaire “Lluís Companys, polític fins a la mort” qui recueille le contenu de l’exposition itinérante consacrée à Companys et réalisée par la Fundació Irla; le livret de l’exposition sera remis aux assistants.
– à 12h 30 à Saint-Cyprien, Ana SURRA, (députée d’Esquerra Republicana à Madrid), Alicia EY-NOMDEDEU (ERC Catalunya Nord), et Georges SENTIS (ANACR), déposeront une gerbe au monument élevé à Lluis Companys (rond-point du port). Dépôt de gerbe qui sera précédée de diverses prises de parole et de l’exécution de l’Hymne de Riègo et d’Els Segadors.
Esquerra Republicana de Catalunya Nord
Perpignan, 11 octobre 2016
COMUNICAT ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ
Homenatge d’ERC i l’ANACR al president Lluís Companys
Des de la Catalunya Nord, a Canet de Rosselló i a Sant Cebrià, el 15 d’octubre farem un homenatge al president Lluís Companys, coincidint amb l’aniversari de la seva execució al 1940 pel règim franquista. Esquerra Republicana de Catalunya Nord i  l’Association Nationale des Anciens Combattant de la Résistance (ANACR) co-organitzarem aquest homenatge al 123è president de la Generalitat de Catalunya. Fugint dels règims feixistes Companys va ser detingut a La Baule al 1940 pel govern de Vichy i l’ocupant nazi que el van lliurar al govern franquista per executar-lo després d’una paròdia de judici. Per això té sentit que aquest homenatge a Catalunya Nord es faci conjuntament entre ERC (el partit del president afusellat) i l’ANACR. Ho farem amb voluntat divulgativa (projecció de documentals, entrega de documentació impresa, i intervencions d’historiadors: Georges Sentis (Rosselló) i Enric Pujol (Alt Empordà). Companys és la història de Catalunya, bona part d’aquesta història encara és massa desconeguda a Catalunya Nord. Vist les mancances de les institucions i els poders públics nord-catalans per , divulgar la nostra història, l’única resposta digna és una àmplia participació de públic a actes com el que farem el dia 15 a Canet i Sant Cebrià i que volem compartir amb tots els defensors de les defensors de les llibertats i de la memòria històrica d’aquest país.
Esquerra Republicana de Catalunya Nord
Perpinyà, 11 d’octubre del 2016
Programa d’actes
A Canet de Rosselló (sala Rubis dels Voiles Rouges, 196, avinguda de Perpinyà):
-A partir de 09.30h acollida dels participants.
-A 10h en introducció a la projecció del film “Barcelone 1936, l’Olympiade oubliée”, l’historiador Georges Sentis evocarà el crim de les autoritats de Vichy que van entregar Companys a Franco i la solidaritat dels demòcrates francesos amb els republicans espanyols i catalans, solidaritat que es manifesta ja al 18 de juliol del 1936.
-A 11h l’historiador Enric Pujol parlarà de la significació històrica del president Companys.
En el decurs de l’acte s’entregà documentació impresa i es projectarà el documental “Lluís Companys, politic fins a la mort”, que recullen el contingut de l’exposició itinerant dedicada al president Companys que ha realitzat la Fundació Irla
A 12.30h a Sant Cebrià, Ana Surra (diputada d’ERC a Madrid), Alícia Ey Nomdedeu (ERC-CN), i Georges Sentis (ANACR)  faran una ofrena floral al monument a Lluís Companys (giratori del port) i l’acte es tancarà amb parlaments i els cants l’Himne de Riègo i Els Segadors.
———————————————————–
Esquerra Republicana de Catalunya Nord
11, Carrer de les fàbriques grans 66000 PerpinyÃ