Très pédagogique, avec déjà plus de 5 000 visiteurs (week-end des Journées Européennes du patrimoine oblige) l’exposition « Un artisanat en partage : le bijou en Grenat » proposée par l’Institut du Grenat au Palais des Rois de Majorque, est l’exposition à ne pas manquer en ce moment à Perpignan, d’autant qu’elle fermera ses portes le dimanche 30 septembre.

 

Le bijou catalan par excellence y est raconté dès la première salle avec sa partie technique, images, outils et archives d’un métier qui s’est perpétué jusqu’à nos jours. Il était temps de se rendre compte des chefs d’œuvres que son histoire a pu offrir. Des vitrines sont là pour nous démontrer que ce bijou, né sous Napoléon III, va suivre scrupuleusement la mode de la Belle Epoque en passant par l’Art Déco. Les années d’après-guerre ne sont pas oubliées tout comme les réalisations actuelles qui sont le clou de cette excellente présentation. Laurent FONQUERNIE, son commissaire d’exposition, historien et guide-conférencier, a su livrer subtilement les secrets de ces bijoux et démontrer l’excellence de la qualité esthétique de cette production haut en gamme. Au travers de la démarche d’Indication Géographique demandée par ses Maîtres-artisans, une éthique respectant la qualité de fabrication sans moulages pourra très bientôt assurer un avenir à nouveau brillant pour ces bijoux.

Exposició : Artesania per a compartir : les joies de granat de Perpignan.

Les joies de granat de Perpinyà són fabricades tradicionalment en or. Són foses i posteriorment estirades o amartellades. D’aquesta manera el metall preciós, calfat a cada pas, aconsegueix la “finor” necessària perquè l’orfebre la pugui treballar i, alhora, no es trenqui durant el procés de fabricació de la joia. Hom fa servir eines específiques que permeten realitzar les diferents parts que serviran de suport al granat. Una vegada que s’ajusta la pedra se solda a una base bombada per a formar l’encast central. Cada una de les joies s’encasta amb granats amb un tallat característic que es coneix com a “Perpinyà”, de manera que quedi un fons pla i la pedra mostri diferents cares per la part visible. El granat és talla seguint unes normes precises. És un granat fi de qualitat gemma (translúcida) que procedeix d’arreu del món. A l’encast tradicional cal que se li afegeixi una làmina. Aquesta fina capa de plata de color roig es col·loca delicadament a l’interior de l’encast abans d’acoblar el granat. Té la funció que la llum reflecteixi i aporti brillantor a la pedra.

Història de la joia de Granat de Perpinyà

Durant el Segon Imperi Francès hi hagué una expansió econòmica que va ser impulsada amb l’arribada del ferrocarril. Gràcies a la iniciativa d’un joier català es desenvoluparia una línia de joies fetes amb granat que s’inspiraven en els models parisencs llavors en voga. L’èxit va ser rotund i ràpidament fou copiat per tots els altres joiers de la ciutat. Va ser llavors quan subtils composicions de moda serien imaginades per artesans refinats. Aquests s’adaptaran als mercats locals, nacionals i internacionals, com ara Algèria i Espanya. La joia de granat, influenciada pel regionalisme, esdevindrà un símbol distingit de pertinença a la terra catalana. Cap a 1900 l’església catòlica escollirà també el granat com a element destacable de la cultura religiosa local. Alguns calzes seran ornats amb aquestes pedres roges que anunciaran la renaixença de la joiera de tipus pietós. Aqueix impuls creatiu perdurarà fins els anys 50. L’èxit fulgurant de la joia catalana continuarà durant el lustre de 1920 en adoptar l’estil Art déco. Al capdavant d’aquest mester, estès llavors per tot el departament dels Pirineus Orientals, anirà Agustí Colomer (1893-1973), que va exposar les seues obres mestres en l’Exposició Internacional de París de l’any 1937 i donarà a conèixer la importància d’aquesta artesania. Al 1950-1960, el Rosselló esdevindrà un dels laboratoris de la nova societat de consum i del turisme de masses. Malgrat l’aparició de processos moderns es conservarà la tècnica ancestral. A finals dels anys 80 els mestres artesans s’agruparan sota l’estendard de la bandera gremial.  La joia de Granat de Perpinyà no ha cessat d’evolucionar en funció de la moda. Noves joies específiques han estat creades amb motiu de la visita de diferents personalitats, com ara l’anell oferit a Dalí el 1965. El 2016, va ser el torn de l’escultor Bernat Romain, que va dedicar una de les seues creacions a Sant Jordi, patró de Catalunya. Des del 2015 existeix una Indicació Geogràfica Protegida a fi que es posi en valor el territori on es produeix aquest artesania. Amb això es pretén determinar les característiques exactes i les especificacions d’un producte i d’un mester ancestral. La possibilitat d’obtindre un “fet aquí” local és la clau per a engegar un veritable desenvolupament econòmic. El Granat de Perpinyà ha esdevingut una artesania d’alta qualitat que contribueix al desenvolupament sostenible del territori. La recuperació d’aquesta joia en mans dels mateixos orfebres granaters conté un missatge universal: l’herència d’un ideal d’excel·lència que posa de manifest la creativitat catalana.

 

Renseignements : www.institutdugrenat.com